Hoe installeer ik een plug en play zonnepaneel?

De installatie

Het installeren van een “plug and play” zonnepaneel is over het algemeen een relatief eenvoudig proces. Hieronder volgt een overzicht van de stappen die je kunt volgen om het paneel te installeren:


Kies een geschikte locatie voor het paneel. Zoek een plaats uit die voldoende zonlicht ontvangt en waar het paneel gemakkelijk aangesloten kan worden op een stopcontact of op een speciaal daarvoor bestemde omvormer.
Sluit het paneel aan op de omvormer. Dit kan met behulp van een stekker of met behulp van draden die direct aan het paneel en de omvormer zijn bevestigd.


Sluit de omvormer aan op het stopcontact. Als je gebruikmaakt van een speciaal daarvoor bestemde omvormer, moet je deze aansluiten op een stopcontact in de buurt van het paneel.


Zorg ervoor dat het paneel goed is bevestigd. Gebruik indien nodig bevestigingsmaterialen zoals schroeven of lijm om ervoor te zorgen dat het paneel stevig op zijn plaats blijft.


Controleer of het paneel goed werkt. Zet de omvormer aan en zorg ervoor dat het paneel stroom opwekt. Als alles goed is aangesloten, zou het paneel direct stroom moeten opwekken zodra het zonlicht ontvangt.


Houd er rekening mee dat het installeren van een “plug and play” zonnepaneel wel enige elektrische kennis vereist, dus als je niet bekend bent met elektrische systemen, is het misschien het beste om een professionele installateur in te schakelen om het paneel voor je te installeren.